Pomôžte rozvoju stránky a zdieľajte článok s priateľmi!

Majestátne a pôvabné vtáky - mute labute, sa často nachádzajú v mestských parkoch s veľkými rybníkmi alebo jazerami a vždy potešia a obdivujú všetkých, ktorí pozorujú. Zároveň málokto vie o zvláštnostiach života, výživy a správania sa tohto druhu labutí: ponúkame ich lepšie spoznanie.

Popis a funkcie

Mute labute majú veľmi výrazný, veľkolepý vzhľad, ktorý je zdôraznený len veľkou veľkosťou vtákov. Dostali svoje meno kvôli tomu, že samec vydáva špecifický zvuk, keď je v nebezpečenstve. Avšak, okrem syčania, sú schopní produkovať zvuky podobné grvingu, pískaniu, odfrknutiu. Navonok, hrot z iných druhov labutí možno odlíšiť elegantne zakriveným mohutným krkom, oranžovým zobákom, neustále zdvíhanými krídlami a čiernym kužeľom pri základni zobáku.

Viete? Mute labute sú najväčšie a najťažšie lietajúce vtáky na planéte.

vzhľad

Hlavné vonkajšie charakteristiky vtáka:

  • hlava - stredne veľké, pokryté krátkymi bielymi perami, s čiernym lemom v blízkosti očí a zobáku;
  • oči - malé, čierne, zasadené po stranách hlavy;
  • zobák - dlhý, červenooranžový odtieň s čiernymi znakmi v blízkosti nozdier, na špičke a na základni; v blízkosti čela je čierny rast (uzda), ktorý u mužov má tendenciu zvyšovať sa v období párenia;
  • krk - veľmi dlhé a hrubé, ohybné;
  • telo - podlhovasté, masívne, so širokou hrudnou kosťou;
  • krídla - silné, svalnaté, dlhé a široké, pokrývajúce významnú časť chrbta a bokov;
  • chvost - krátky, pri lete sa otvára ako ventilátor, na vode sa zhromažďuje do úzkeho, špicatého lúča;
  • nohy sú krátke, silné;
  • perie je husté, s hustým nadol, u dospelých snehobiely.

Je pozoruhodné, že malé labute nie sú vôbec ako ich rodičia: sú prostí a veľmi nepredstaviteľní. Farba ich nôh, peria a zobáku je sivá. Až keď dosiahnu vek 2-3 rokov, stanú sa dospelými, sexuálne zrelými a podobnými vo vzťahu k svojim rodičom.

Rozmery a dĺžka života

Hlavné parametre mute swans:

  • hmotnosť samca je 10 - 15 kg;
  • hmotnosť ženy je 8 - 10 kg;
  • dĺžka tela - 150-160 cm;
  • rozpätie krídiel - 200–240 cm;
  • stredná dĺžka života je 25 - 28 rokov vo voľnej prírode, 30 rokov v zajatí (vtáky často žijú približne 7 - 10 rokov).

Viete? Tieto vtáky sú nielen veľké, ale aj veľmi silné - mute labuť môže zabiť malé zviera (napríklad líška alebo pes) alebo rozbiť mužskú ruku ranou krídla!

Biotop a biotopy

Táto pernatá má relatívne veľký rozsah: žijú v celej Európe a strednej Ázii. Vďaka úsiliu človeka sa teraz na juhu afrického kontinentu, v Austrálii a na Novom Zélande, v Severnej Amerike nachádza hrot. Je pozoruhodné, že v Európe je väčšina labutí skrotená alebo žijú v polo-novole: sú chované ako dekoratívne vtáky pre parky, kým v Ázii dominujú populácie voľne žijúcich vtákov. Mute labute sa usadí na územiach do 500 m nad morom. Zvyčajne si v meste vyberajú morské zátoky, ústia riek, ústí riek a sladkú vodu. Hniezdi aj na atlantickom pobreží, na brehoch Baltského mora, na ázijských pobrežiach. Po šľachtení migrujú mláďatá do zimy do Čierneho a Kaspického mora. Niektorí vtáci zostávajú na zimu v hniezdnych miestach, kde ich kŕmia ľudia. V takýchto prípadoch sa môžu kombinovať do malých kolónií.

Prečítajte si aj o chove labutí doma, ako aj o chove a kŕmení divých kačiek.

Životný štýl a správanie

Vtáky sa vyznačujú mierovou, priateľskou a pokojnou dispozíciou. Priaznivo sa týkajú iných zvierat a vtákov a prípady agresie sú možné len pri obrane ich územia. Keď sa objaví nebezpečenstvo, samec široko rozprestrie krídla, na chrbte sa mu nahá perie, vyklenú krk a kúpa sa k nezvanýmu hosťovi. Počas boja sa labute silno zasiahli svojimi krídlami a zobákmi. Preto sa neodporúča prejavovať nadmerný záujem, nájsť hniezdo labutí, pretože samec môže spôsobiť vážne zranenie, brániť spojku. Veľa času, spike labute venovať čisteniu peria parazitov a znečistenia, rovnako ako mazanie s vylučovaním ropných žliaz. Po lete do miesta hniezdenia sa začnú tĺkať, v ktorom vtáky strácajú všetky svoje primárne perie a schopnosť lietať. Je zaujímavé, že najprv samica začne liať, pretože v tomto čase inkubuje vajíčka a nemôže odísť. Potom, čo sa jej ope- renie nahradí, začne molt u muža: trvá asi 5-6 týždňov. Napriek veľkej veľkosti a značnej váhe sú mute labute vynikajúce letáky. Počas migrácie sú spojené v príbuzných skupinách a potom v mnohých tisícoch kolónií, čím sa znižuje riziko útokov predátorov. Letieť krásny štíhly kľúč v malej výške. Ak nepriaznivé poveternostné podmienky neumožňujú vtákom lietať, labute padajú na zem, skrývajú svoje zobáky a labky pod perím a trpezlivo čakajú na zlepšenie počasia.

Ďalšie informácie o rôznych typoch labutí, najmä čiernej labuť.

Čo jesť

Základom diéty mute labute je zeleninová strava. Vtáky sú pri hľadaní potravy po celý deň - veľký dospelý jedinec môže jesť až 4 kg jedla denne. Vzhľadom k dlhému pružnému krku, vtáky môžu extrahovať vegetáciu od dna v plytkej vode, že iné vtáky nie sú schopné dosiahnuť. Pri potápaní sa potápajú do hĺbky 1 m, zatiaľ čo z vody môžete vidieť iba chvost a nohy. Pod vodou tŕne môžu byť až 10 sekúnd, po celú dobu, čo jedia. Na pevnine používajú vtáky bylinky, obilniny a krmoviny. Z krmiva pre zvieratá sa im nepáči jesť ropuchy, malé ryby, hmyz, mušle.

Je to dôležité! Labute (ako aj iné vodné vtáky) v žiadnom prípade nemôžu byť kŕmené žiadnymi pekárskymi výrobkami! Takéto potraviny môžu viesť k usmrteniu vtákov. Ak chcete pomôcť navíjačom, kŕmte ich zmesou obilia.

potomstvo dedukovať

Mute labute sú monogamné vtáky a pár na celý život. K tomu zvyčajne dochádza vo veku 3-4 rokov. Ak jeden z pár zomrie, druhý po chvíli vytvorí nový pár. Pre hniezdenia obsadia labute územie, ktoré samec starostlivo chráni pred konkurentmi a nepriateľmi.

Hlavné funkcie:

  • puberta - 2 - 3 roky;
  • začiatok hniezdenia je marec;
  • počet vajec - 5 - 9 ks;
  • inkubácia - 34 - 38 dní;
  • kŕmenie a starostlivosť o kurčatá - 4-5 mesiacov.

Pářenie začína začiatkom jari pre tie vtáky, ktoré ešte nenašli partnera. Na získanie polohy samice plave okolo nej muž so zdvihnutými krídlami, nafúknutým perím okolo krku a otáčaním hlavy zo strany na stranu. Ak sa o ňu stará žena, stáva sa v podobnej pozícii. Pářenie sa zvyčajne vyskytuje vo vode. Potom vtáky začnú usporiadať hniezdo : je zvyčajne veľmi veľké a môže byť umiestnené na vode vo forme plávajúcej plošiny alebo v rákosu. Ostria, chvosty, vetvičky trstiny a riasy slúžia ako stavebné materiály. Zvyčajne sa zbierajú samcom, zatiaľ čo samica sa zaoberá priamo stavbou, spája stonky do zhlukov bahna. Výsledkom je hniezdo s priemerom do 150 cm a výškou do 60 cm, na vrchu samica vytvára depresiu (10 - 15 cm), líni ju mäkkými rastlinami a dole. Keď je hniezdo pripravené, samica začne klásť vajcia za deň, potom pokračuje k zamysleniu . Ona môže odísť len na kŕmenie, v tomto okamihu vajcia teplo muža. Keď sa vyliahnu, hlava rodiny starostlivo stráži samicu a spojku a obaja rodičia sa starajú o potomstvo. Novo vyliahnuté mláďatá sú schopné okamžite opustiť hniezdo a živiť sa tým, čo sa nachádzajú. Krátko po vyliahnutí zostúpia do vody a vracajú sa na hniezdo rodičov. Niekedy sa malé mláďatá vyšplhajú na dospelého pod krídlom a tak sa pohybujú vo vode. Mláďatá vyrastajú a dozrievajú pomaly, pričom ich rodičia zostávajú až jeden rok. Od 3 mesiacov sú labute už schopné lietať.

Je zaujímavé čítať o nezvyčajných vtákoch: divoké kurčatá, bažanty (biela, kráľovská, zlatá, dlhosrstá), himalájsky monál, páv, nandu, emu, pštros, korunovaný holub, kačicu mandarínsku.

Veľkosť a stav ochrany

Na prelome XIX - XX storočia po celej Európe boli mute labute aktívne lovené, preto ich počet prudko klesol. V roku 1960 bolo zakázané loviť vtáky, vďaka čomu ich počet začal rásť av súčasnosti neexistuje hrozba zániku. K dnešnému dňu počet týchto vtákov dosahuje 500 tisíc jedincov. Predtým bola mute labuť uvedená v Červenej knihe Bieloruskej republiky (v súčasnosti vylúčená), v Baškirskej republike av niektorých regiónoch Ruskej federácie. Na území Ruska loviť mute labute je zakázané.

Je to dôležité! Olovené hmotnosti rybárskeho vybavenia, vedenia vysokého napätia, pytliaci sú veľkým nebezpečenstvom pre tento druh. Sú tiež nepriaznivo ovplyvnené znečistením vodných útvarov, stavebným a priemyselným využívaním miest vhodných na chov hrotov.

Video: Mute Swans

Krásne a majestátne vtáky, o ktorých sme uvažovali, vyžadujú opatrný a pozorný postoj. Často sú chrbtice úplne domestikované a uchovávajú sa ako dekoratívny vták na súkromných statkoch s prístupom k nádrži. Vták pokojne zaobchádza s ľuďmi bez toho, aby prejavil strach alebo agresiu - preto sa chrbtice stali tak častými obyvateľmi mestských rybníkov.

Pomôžte rozvoju stránky a zdieľajte článok s priateľmi!

Kategórie: